Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΑΓΓΕΛΙΚΗ- Angelica, Archangelica

 

Γενικές Πληροφορίες
Βότανο που στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στους ειδωλολατρικούς θεούς και το εμφάνιζαν κυρίως σε ειδωλολατρικές εκδηλώσεις. λέγεται ότι, ονομάστηκε έτσι, γιατί οι φαρμακευτικές του ιδιότητες εμφανίστηκαν σε έναν μοναχό από έναν άγγελο, ο οποίος του είπε, ότι θευράπευε την πανούκλα. Πίστευαν λοιπόν από τότε ότι η Αγγελική θεράπευε από το κακό και τις λοιμώδεις νόσους.
Χρησιμοποιείται επίσης και στη ζαχαροπλαστική, ως διακόσμηση, κυρίως τα κοτσάνια της σε κρυσταλλοποιημένη μορφή, αλλά και στην παρασκευή Λικέρ όπως το Λικέρ Σαρτρέζ και η Βενεδεκτίνη.



Περιγραφή
Η Αγγελική είναι διετές φυτό, με παχιά, σαρκώδη ρίζα, κούφιο στέλεχος και τα φύλλα της, είναι οδοντωτά, με πράσινο-ασπρα λουλουδάκια στις αρχές του καλοκαιριού.
Η Αγγελικη [Angelica SP] είναι ένα γένος που απαριθμεί πολλά είδη (περίπου 60 είδη) και είναι ψηλά αρωματικά φυτά με μεγάλα λευκά ή λευκοπράσινα συνήθως άνθη και ευδοκιμεί σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Φτάνουν σε ύψος πάνω από ένα μέτρο, και μέχρι 3 μέτρα κάποια είδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Angelica archangelica (Ευρωπαική) Angelica atropurpurea (Αμερικανική) και Angelica polymorpha var. sinensis (Κινεζική). Στη θεραπεία με βότανα σημαντική είναι η Angelica atropurpurea (χαρακτηριστική για το ρόζ και κόκκινο χρώμα στο βλαστό, εξ ού και το όνομα “purpurea”).Κάποιες ποικιλίες του φυτού, θεωρείται ότι είναι ισχυρά βότανα με πλούσιες ιδιότητες.
Στην Ελλάδα, θεραπευτικά χρησιμοποιείται κυρίως η αυτοφυής “άγρια αγγελική” [Angelica pubescens] που φυτρώνει δίπλα σε ρυάκια και τη βρίσκουμε σε πολλές περιοχές, ενώ η ήρεμη ποικιλία μπορεί να αναπτυχθεί και σε μεγάλη γλάστρα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να την καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Πρόκειται για ένα όμορφο πλατύφυλλο θάμνο (ή μικρό δέντρο) που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος και περίπου το ίδιο σε πλάτος. 
Γενικά ψηλώνει στη σκιά, ενώ αυτά που μεγαλώνουν με  ηλιοφάνεια γίνονται συνήθως πιο μαζεμένα, αλλά, και στις δύο περιπτώσεις το φυτό παίρνει μια στρογγυλεμένη μορφή με κλαδιά που εκτείνονται ακτινοειδώς γύρω από τον κάθε μίσχο.

Χρήση του φυτού
Οι μοναδικές της ιδιότητές την έχουν αναδείξει σε «κορυφή των φαρμακευτικών φυτών». Όχι άδικα, καθώς η αρχαγγελική είναι τόσο πολύτιμη όσο και άγνωστη στους πολλούς.
Κάθε ίνα της αρχαγγελικής χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, από τη ρίζα μέχρι και τα φύλλα και τους σπόρους της όταν είναι ώριμοι, αλλά και τα λουλούδια της όταν είναι ανθισμένα. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι οι ρίζες, οι μίσχοι και οι σπόροι.
Τα φύλλα της τα μαζεύουμε το καλοκαίρι και τα ξηραίνουμε για να τα έχουμε όλο τον χρόνο. Η ρίζα, μαζεύεται το φθινόπωρο.

Χρήσεις-Υγεία
  • Αέρια
  • Βήχας
  • Δυσπεψία

Χρήσεις-Ομορφιά
  • Το χρησιμοποιούμε στο μπάνιο, ως έγχυμα, για ανακούφιση των κουρασμένων μυών του σώματός μας.
  • Ως αποσμητικό για τα πόδια (ποδόλουτρο).
Τέλος αποφεύγετε να το χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις, ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και αυτό γιατί διεγείρει την μήτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.