Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τσάϊ του βουνού



Αποτέλεσμα εικόνας για τσάι Βουνού
Η επιστημονική του ονομασία είναι Sideritis. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 17 ενδημικές ποικιλίες, οι οποίες βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και εκτείνονται από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο και από τη Μακεδονία στη Νότια Ελλάδα. Σχεδόν κάθε βουνό δίνει τη δική του ονομασία σε αυτό το πανέμορφο και χρήσιμο βότανο.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσάι ΒουνούΤσάι του Ολύμπου, του Παρνασσού ή Μαλοτίρα, ονομασία που έδωσαν οι Βενετοί στην Κρήτη. Σύμφωνα με την παράδοση θεραπεύει σχεδόν τα πάντα, ενώ η λατινική του ονομασία υποδηλώνει πως αποτελεί μια  πολύ καλή πηγή κυρίως σιδήρου και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος γενικότερα και του αναπνευστικού ειδικότερα.
 Τα φύλλα του είναι πολύ πλούσια σε αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή και μεταλλικά στοιχεία. Το Τσάι του Βουνού παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή αντιοξειδωτικά αφεψήματα στην Ελλάδα. Πίνεται συνήθως ως τονωτικό, κυρίως το χειμώνα και πολύ συχνά με  μέλι για να βοηθήσει στα κρυολογήματα. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι ενισχύει σημαντικά τη μνήμη και βοηθάει στη συγκέντρωση.
Πηγή: www.oreanthi.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.