Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Δίκταμο Κρήτης






Η επιστημονική του ονομασία είναι Origanum dictamnus. Είναι αυτοφυές φυτό της Κρήτης, που είναι γνωστό και ως Έρωντας. Όνομα που δηλώνει το πάθος, καθώς θεωρείται πως το συγκεκριμένο βότανο έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Η ονομασία του προέρχεται από το Όρος Δίκτη,και μεγαλώνει σε βραχώδη και δυσπρόσιτα μέρη του νησιού.Αυτό κάνει τη συλλογή του βοτάνου πολύ δύσκολη, γι’ αυτό και στην αγορά το βρίσκουμε σχετικά ακριβό. Ο μύθος αναφέρει ότι οι ερωτευμένοι νεαροί, οι Ερωντάδες, ριψοκινδύνευαν και ανέβαιναν στους απότομους και επικίνδυνους βράχους του βουνού για να μαζέψουν τα λουλούδια του Έρωντα για να τα προσφέρουν στις αγαπημένες τους. Είναι βότανο άγριας συγκομιδής που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή  κάποιων φαρμάκων και προσθέτει γεύση στα ποτά. Στη Μυκηναϊκή Περίοδο θεωρούσαν το Δίκταμο  ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά βότανα, ειδικά για παθήσεις του πεπτικού σύστηματος. Όμως, τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία από πολλούς παραγωγούς και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές βότανο.
Πηγή: www.oreanthi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.