Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

6 βότανα που χτυπούν την αϋπνία


Ένα μείγμα βοτάνων που μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αυτό που αποτελείται από βότανα που βοηθάνε στο να κοιμηθούμε ή στην αδυναμία χαλάρωσης.
Τα βασικά βότανα που έχουνε τέτοια δράση είναι τα εξής:
 

Λυκίσκος
Χρησιμοποιείται στην ζυθοποιία, είναι η ουσία της μπύρας που μας φέρνει υπνηλία.Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τείνουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση Λυκίσκου επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα – δεν είναι ένα απλό μυοχαλαρωτικό (έχει και αυτή την ιδιότητα) όπως είχαν αρχικά υποστηρίξει κάποιοι ερευνητές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Λυκίσκος να θεωρείται αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης και της αϋπνίας.
Για την προετοιμασία ροφήματος, προσθέστε 1-2 κουταλάκια των αποξηραμένων ανθών σε μία κούπα νερό που έχετε βράσει (3 φορές την ημέρα). Αν συνδυάζετε το Λυκίσκο με τη Βαλεριάνα, τότε προετοιμάστε ένα ρόφημα (1 κουταλάκι από κάθε βότανο) μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.
 

Πασιφλώρα
Κατασταλτικό, ήπιο υπνωτικό. Τα άνθη, τα φύλλα και οι στήμονές της χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα για τις ηρεμιστικές ιδιότητές τους. Η πασσιφλόρα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία της αϋπνίας, της διέγερσης, της οξυθυμίας και του άγχους.​
Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα, όπου θα ρίξουμε 1/2 κουταλιά πασιφλώρα σε βρασμένο νερό για 5-6΄. Πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα.


Βαλεριάνα 
 Ισχυρό ηρεμιστικό της φύσης , ηρεμεί τα νεύρα χωρίς τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. Είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της και περιλαμβάνεται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που ηρεμούν τον οργανισμό. Η βαλεριάνα μειώνει το άγχος, την υπερένταση και τις υστερικές κρίσεις, ενώ η χρήση της ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.
Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 8 γρ ρίζα βαλεριάνας. Μετά από ένα τέταρτο το σουρώνουμε. Πίνουμε ένα φλιτζάνι, όχι εντελώς γεμάτο την ημέρα κι άλλο ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.


Πιο ήπια δράση:
 
Χαμομήλι
 Γνωστό ηρεμιστικό βότανο.Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για παθήσεις νευρικής φύσεως όπως νευραλγίες, αϋπνίες, ζαλάδα, κρίσεις άσθματος και ημικρανίες και περιέχει φλαβονοειδή, κουμαρίνες, χολίνη, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.​
Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.
 

Λεβάντα 
Χαλαρωτική και σπασμολυτική δράση (βοηθάει και στον πονοκέφαλο).Η λεβάντα είναι φυτό εξισορροπιστικό.
Βοηθάει τον άνθρωπο να βρει τη μέση οδό και έτσι, είναι κατάλληλη για την καταπολέμηση της νευρικότητας αλλά και της ατονίας, της κατάθλιψης αλλά και της υπερδιέγερσης.
Καταπολεμά το άγχος και την μελαγχολία, τονώνει και ξεκουράζει.
Βράστε νερό και ρίξτε μέσα ένα κουτάλι της σούπας, φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας. Αφήστε να δράσουν για 10 λεπτά. Το αφέψημα αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, ηρεμεί τα νεύρα και χαλαρώνει από τη νευρική υπερένταση. Τέλος, καταπραΰνει το στομάχι.​
 

Μελισσόχορτο
 Αντικαταθλιπτική και σπασμολυτική δράση.Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες.
 Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση Μελισσόχορτου μειώνει σημαντικά το stress κατά τη διάρκεια των εξετάσεων - οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις ( ως και 6 ώρες μετά τη κατανάλωση).
Για τη προετοιμασία ροφήματος βάλτε 4 κουταλιές της σούπας μελισσόχορτο σε ένα λίτρο (4 ποτήρια) βρασμένο νερό, αφήστε το πέντε λεπτά και σουρώστε (έγχυμα). Μπορείτε να πιείτε μέχρι τέσσερα ποτήρια την ημέρα (= για κατάθλιψη, ημικρανίες, νευρικές κρίσεις).
Σε ένα μπουκάλι καλό λευκό κρασί ρίξτε τρεις κουταλιές της σούπας μελισσάκι αφήστε το 48 ώρες σε ζεστό μέρος (30 με 40 βαθμούς).
Μπορείτε να πίνετε μέχρι δυο ποτηράκια του κρασιού την ημέρα. Στην υγειά σας!
 

Συνδυάζουμε μαζί όποια βότανα θέλουμε ή όποια έχουμε. Κάντε ένα μίγμα από τα παραπάνω και βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού βότανα σε 1 κούπα βραστό νερό. Πιείτε το μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν τη κατάκλιση.
 
 
Πηγή: www.ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.