Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Αγριμόνιο (Agrimonia Eupatoria L.)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑγριμόνιοΆλλες ονομασίες: Φωνόχορτο, ευπατόριο, ασπροζάκι
Οικογένεια: Rosaceae

Πολυετές ελληνικό φυτό που φτάνει τα 60 εκ. ύψος. Ο βλαστός του είναι κόκκινος, τα φύλλα του πριονωτά και τα άνθη του κίτρινα (τους καλοκαιρινούς μήνες). 




Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, το αγριμόνιο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αιματουρία, το άσθμα, το βήχα και τη βρογχίτιδα, τη διάρροια, τη δυσπεψία, τα πρηξίματα και το στραμπούληγμα. Επίσης είναι στυπτικό και επουλωτικό των πληγών.

Για το βήχα και τη βρογχίτιδα πίνετε αφέψημα ανθισμένων κορυφών προσθέτοντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού, 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για την αιματουρία παρασκευάστε αφέψημα των φύλλων και των ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 100 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τη δυσπεψία παρασκευάστε έγχυμα ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τη διάρροια η θεραπεία που συστήνεται, είναι έγχυμα φύλλων με 15-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού, 2-3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για το στραμπούληγμα αναμείξτε ψιλοκομμένα φύλλα αγριμονίου με πίτυρα και ξύδι. Βράστε το ώσπου να έχει ομοιογενείς υφή και χρησιμοποιήστε το ως κατάπλασμα.
Πηγή: www.giatrosofia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.