Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Αρκτοστάφυλος (Arctostaphylos) - uva ursi

 

Ιστορία

Ο Αρκτοστάφυλος είναι ένας αειθαλής θάμνος με μικρά και πολύ σκληρά φύλλα, ανθεκτικά που ευδοκιμεί κυρίως σε εύκρατες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.
Το όνομα uva ursi έχει την καταγωγή του στις λατινικές λέξεις uva που σημαίνει σταφύλι και ursus που σημαίνει αρκούδα. Το άρκτος (αρκούδα) είναι η ελληνική ερμηνεία της λέξης uva.
Ο Αρκτοστάφυλος είναι βότανο με στυπτικές κυρίως ιδιότητες για την ουροδόχο κύστη με πολύ ευεργετική δράση στις ασθένειες της ουροδόχου κύστης όπως: νυχτερινή ούρηση, κυστίτιδα, μολύνσεις των νεφρών και του ουροδόχου σωλήνα. Επίσης μπορεί να καταπολεμά και τις πέτρες στα νεφρά.

Έρευνα

Η έρευνα για τον Αρκτοστάφυλο, έχει επικεντρωθεί κυρίως σε ένα αντισυπτικό συστατικό του, την αρμπουτίνη το οποίο αποτελεί το 7%-9% των φύλλων του  φυτού. Η αρμπουτίνη μετατρέπει την υδροκουϊνόνη (συστατικό με αντισυπτικές ιδιότητες στην ουροδόχο σωλήνα). Ολόκληρο το εκχύλισμα του φυτού (και όχι η απομονωμένη αρμπουτίνη), είναι αποτελεσματικό φαρμακευτικά, για την καταπολέμηση των λοιμώξεων της ουρουδόχου κύστης. Ο αρκτοστάφυλος έχει διουρητικές ικανότητες και είναι αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του μικροβίου E-Coli που προσβάλλει την ουροδόχο κύστη και προκαλεί ουρολοιμώξεις.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες τα τευλευταία χρόνια η τακτική χρήση του Αρκτοστάφυλου, αλλά και του Cranberry δρά προληπτικά κατά των μολύνσεων της ουροδόχου κύστης.

Συνιστώμενη Δοσολογία

  • 700-1000mg τυποποιημένο εκχύλισμα Αρκτοστάφυλου (κάψουλες, ταμπλέτες που περιέχουν 20% αρμπουτίνη), τρείς φορές την ημέρα
  • αλκοολούχο βάμμα 5ml τρείς φορές την ημέρα
  • έγχυμα αρκτοστάφυλου (3γρ. σε 150ml βραστού νερού) 3 φορές την ημέρα

Προσοχή 

Μεγάλες ποσότητες αρκτοστάφυλου προκαλούν παρενέργειες, δηλαδή, 15gr  αποξηραμένων φύλλων αρκτοστάφυλου δημιουργούν μπορεί να δημιουργήσουν ναυτία σε άτομα με ευαισθησία.
Επίσης, ναυτία, έμετος, βούϊσμα στα αυτιά, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα ασφυξίας, είναι σημάδια τοξικότητας.
Δεν πρεέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Αρκτοστάφυλος (Bearberry) ή αρκουδοκούμαρο ή αρκουδοστάφυλο.
Είναι διουρητικό, αντιμετωπίζει κυστίτιδα, λιθιάσεις ουροποιητικού.

Ειδική αντισηπτική και στυπτική επίδραση στις βλεννογόνες μεβράνες του ουροποιητικού συστήματος. Τις καταπραΰνει τις τονώνει και τις δυναμώνει. Χρησιμοποιείται ειδικά όταν υπάρχει άμμος ή εξελκώσεις στο νεφρό ή την ουροδόχο κύστη. Μπορεί να χορηγηθεί για την αγωγή λοιμώξεων όπως η πυελίτιδα και η κυστίτιδα, ή σαν μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για πιο χρόνια προβλήματα των νεφρών.
Είναι χρήσιμος στην αγωγή της άμμου (ψαμμίαση) ή των λίθων στα νεφρά. Λόγω της μεγάλης στυπτικότητας του χρησιμοποιείτε σε μερικές μορφές νυχερινής ενούρησης. Με τη μορφή κολπικών πλύσεων είναι χρήσιμο στις εξελκώσεις και τις λοιμώξεις του κόλπου.
Συνδυασμοί. Ο Αρκτοστάφυλος μπορεί να συνδυαστεί με Αγριάδα και Αχιλλέα για τις ουρικές λοιμώξεις.
Παρασκευή και δοσολογία. Έγχυμα: ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά φύλλα και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα αυτό, πρέπει να πίνεται τρεις φορές την μέρα.

Διατίθεται σε συσκευασία 100 γρμ.
Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει γλυκοζουρία και να βλάψει το συκώτι. Η φυσιολογική χρήση του στην κατάλληλη δοσολογία είναι απόλυτα ασφαλής. Επίσης αν το χρησιμοποιούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Πριν από την χρήση κάθε βοτάνου ενημερώστε και ρωτήστε τον γιατρό σας. Η σελίδα μας δεν φέρει καμία ευθύνη για την αυθαίρετη χρήση και εφαρμογή οποιουδήποτε βοτάνου 
- See more at: http://www.mystikaomorfias.gr/Catalog/index.php?main_page=product_info&products_id=1601#sthash.ZWzOBTND.dpuf
Το βότανο για την άμμο στα νεφρά.
Το βότανο για την άμμο στα νεφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.