Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Αγριοφράουλα η αλπική (Χαμοκερασιά)



Το θαυμάσιο αυτό αυτοφυές φυτό που έχει το «ελλαγικό οξύ», ένα αντιοξειδωτικό το οποίο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την γήρανση. Απαντάται κυρίως σε δάση ξέφωτα (από τα 400-2200 μ. υψ) και ονομάζεται «χαμοκερασιά ή αγριοφράουλα ή αλπική».
 Ο Διοσκουρίδης την ονομάζει «χαμαικέρασο». Ο βλαστός της είναι λεπτός με πολλές παραφυάδες. Έχει φύλλα σύνθετα τρίφυλλα, με φυλλάρια οδοντωτά, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια και άνθη λευκά ή ρόδινα, εμφανιζόμενα την άνοιξη.
Χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία καλλυντικών, για την παρασκευή κρεμών για το δέρμα και τον αποχρωματισμό των πανάδων.
Ο καρπός της άγριας φράουλας (σε αντίθεση με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες) είναι κατάλληλος για αναιμία, καθαρτικός και τονωτικός για το ήπαρ, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών, για τα αδύναμα νεύρα και τις στομαχικές διαταραχές, έχει αιμοστατικές, διουρητικές, τονωτικές και υπακτικές ιδιότητες.
Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αφέψημα, γιατί είναι καλό τονωτικό, για γαργάρες και στοματική πλύση, σε ερεθισμένα ούλα και στομαχικά έλκη. Επίσης, φαρμακευτικές θεωρούνται και οι ρίζες του φυτού, οι οποίες συλλέγονται το Φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.