Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ερυθραία (κενταύριο)


Το κενταύριο ανήκει στην οικογένεια Γεντιανωδών (Gentianaceae), με κοινή ονομασία ερυθραία, θερμόχορτο, άγρια κίνα, ριγόχορτο. Ερυθραία (Erythreaea centaurium) Η ερυθραία ή κενταύριο είναι μικρό,  ετήσιο ή διετές χορτάρι . Ο μίσχος αυξάνεται μέχρι 30 cm , διακλαδισμένος αρκετά στην κορυφή όπου πλαισιώνεται από μια τούφα μικρών, φύλλων. Τα πολυάριθμα ρόδινα ή κόκκινα λουλούδια προκύπτουν σε έναν τελικό κορυφαίο ρόδακα . Ευνοείται  στις υγρές , σκιερές τοποθεσίες , τα κράσπεδα και τα λιβάδια. Τα φύλλα του είναι αντίθετα . Μίσχοι και φύλλα είναι άτριχα .

Θεραπευτικές ιδιότητες ερυθραία

ΕΡΥΘΡΑΙΑ (κενταύριο): Ανοίγει την όρεξη (ορεκτικό),  Χωνευτικό, βοηθά σε Ίκτερο, Πυρετό, Συκώτι.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: 
Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού πλην του ριζώματος, τα ανθίζοντα και εναέρια μέρη του φυτού, τα φύλλα , τα στελέχη και τα άνθη ( herba centaurii ).
Η συλλογή τους πρέπει να γίνεται ιδανικά τον Ιούλιο, κατά την πλήρη ανθοφορία του φυτού, να ξεραίνονται αμέσως σε στεγνό, σκιερό και δροσερό μέρος και να διπλώνονται μέσα σε χαρτιά, για να διατηρούνται μ αυτό τον τρόπο το χρώμα και οι ιδιότητες τους.
Μπορεί βέβαια να συλλέγεται καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου άνθισης, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, ιδανικά όμως συλλέγεται τον Ιούλιο για τη μέγιστη συγκέντρωση ουσιών στα μέρη του βοτάνου.

Centaurium-erythraea 2
Photo: Ferran Turmo Gort
Ιδιότητες και χρήσεις κενταύριου:
Η ερυθραία έχει πικρή γεύση και είναι τονωτική , ορεκτική , χολαιρετική και χωνευτική. Πριν ανακαλυφτεί το κινίνο, η ερυθραία ήταν βασικό αντιπυρετικό. Είναι ακόμη καθαριστικό των αερίων της κοιλιάς, αντιαναιμικό, αντισκορβουτικό και πολύ αποτελεσματικό για τις καούρες.
Η πικρή δράση του υποκινεί τις χωνευτικές εκκρίσεις . Η έκκριση του γαστρικού χυμού αυξάνεται μόλις ενεργεί το χορτάρι στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος .
Υποκινεί επίσης το συμπαθητικό σύστημα και την κυκλοφορία , και έχει μια τονωτική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος .
Στην Ευρώπη, η Ερυθραία χρησιμοποιείται στην αναιμία και σε ασθένειες του ήπατος και των χοληδόχων κύστεων. Είναι ήπιο καθαρτικό και όταν λαμβάνεται μετά από τα γεύματα, είναι μια άριστη θεραπεία για την καούρα .
Όπως πολλά από τα πικρά τονωτικά, είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πυρετού και έχει χρησιμοποιηθεί πετυχημένα ως υποκατάστατο κινίνης στο παρελθόν. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η δράση οφείλεται εν μέρει στα όξινα φαινολικά συστατικά του.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως ανθελμινθική, καθώς και κατά του άτονου αρθριτισμού και των πόνων της κοιλιάς, των αρθριτικών, των ρευματισμών και της ποδάγρας.
Η ερυθραία τέλος χρησιμοποιείται και για τις παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης .

Παρενέργειες από τη χρήση του κενταύριου:

Πρέπει να  αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις γιατί προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα  (στομαχόπονους, εμετούς και διάρροια).
Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: ποδάγρα, κοιλοπονος αντιμετωπιση, κενταυριο, ποδαγρα βοτανα, τυμπανισμος βοτανα, κοιλόπονος βοτανα, βοτανα για την αναιμια, βοτανο για αναιμια, κοιλοπονος τσαι, koiloponos.
Πηγή: www.phyto.gr



Το σύμφυτο είναι ένα από τα πατριαρχικά βότανα, το οποίο πιστεύω, αφουγκράζεται πίσω τον Κήπο της Εδέμ. Ο Δημιουργός το τοποθέτησε στη Γη, γνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη φυλή επρόκειτο να περάσει από μια δύσκολη εποχή και θα χρειαζόταν ένα καθολικό γενικής χρήσης φάρμακο σε πληγές από πόλεμο και ένα απρόβλεπτο γεγονός.

Θεραπευτικές δράσεις του σύμφυτου

Μαλακτική (γλοιώδη-κολλώδη ιδιότητα που είναι καταπραϋντική και προστατευτική εσωτερικά σε ερεθισμένες και φλεγμονώδεις επιφάνειες και ιστούς.

Κυτταρικό πολλαπλασιασμό (προωθεί την ταχεία επούλωση και αποκατάσταση των κυττάρων).

Επιστήθια-θωρακική (Θεραπευτική δράση σε συμπτώματα ή παθήσεις της βρογχοπνευμονικής περιοχής.

Στυπτική (επηρεάζει τη ζωτική συσταλτικότητα των κυτταρικών τοιχωμάτων, συμπυκνώνουν τους ιστούς, τα καθιστούν πυκνότερα και πιο σταθερά).

Θρεπτική (θρέφει και χτίζει τους ιστούς του σώματος).

Τονωτική (τόνικ) (Τονώνει τον οργανισμό και του δίνει μόνιμα ενέργεια, σθένος, δύναμη).

Αποχρεμπτική (προωθεί και διευκολύνει την εκκένωση των εκκρίσεων βλέννας από τους βρόγχους και τους πνεύμονες).

Αιμοστατική- στυπτική (σταματά εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία).

Εναλλακτική (μεταβάλλει τις υπάρχουσες θρεπτικές και απεκκριτικές διαδικασίες και αποκαταστεί σταδιακά τις κανονικές λειτουργίες του σώματος).

Επουλωτική (προωθεί την επούλωση των κοψιμάτων και των πληγών).
Σύμφυτο: φαρμακευτικές ιδιότητες

Θεραπευτικές χρήσεις

Αναιμία, αρθρίτιδα, αρθριτικό πυρετό, αθηροσκλήρωση, αρθρίτιδα, άσθμα (συμπεριλαμβανομένου ασφυξία), πόδι αθλητή, κατακλίσεις, τσιμπήματα μελισσών και εντόμων, πίεση αίματος, αιμορραγία, θρόμβοι αίματος, ματωμένη μύτη, αραιώνει το αίμα, καλόγερος-σπυριά, οστά (μελανιασμένα, σπασμένα), έντερα (φλεγμονή), οσφυαλγία, αναπνοή, καρκίνο, ανεμοβλογιά / έρπητα ζωστήρα, χιονίστρες, κρυάδα, χοληστερόλη (εμποδίζει την απορρόφηση), κυκλοφορία, καθαρισμό κυκλοφορικού συστήματος, κρύα χέρια και πόδια, κρυολογήματα / γρίπη, κολίτιδα, συμφόρηση, δυσκοιλιότητα, βήχα, κράμπες, δημιουργία ενδορφίνων, κατεστραμμένο ιστό, αδυναμία, θεραπείες παραληρήματος, διάρροια, χώνευση (AIDS), δυσπεψία, αποβολή-αφόδευση (ρύθμιση), ισχνότητα, εμφύσημα, κούραση, πυρετός, κρυοπάγημα, λειτουργική βραδύτητα, γάγγραινα, αρθρίτιδα, απώλεια μαλλιών, πονοκεφάλους, έμφραγμα, ελαστικότητα των αρτηριών, φλεβών, τριχοειδών (βοηθά), αιμορραγία (σταματά), αιμορροΐδες, διαφραγματοκήλη, υποθερμία, λοίμωξη (εμποδίζει τη διασπορά), φλεγμονή, εντερική βλέννα, προβλήματα με τα νεφρά, λήθαργο, χοληστερόλη (μείωση), οσφυαλγία, πνευμονική συμφόρηση, ιλαρά, μνήμη, ευαισθησία στόματος (αυξάνει), ναυτία, νευραλγία, νυχτερινή τύφλωση, αναπνοή (βρώμικη), πόνος (μπλοκάρει), πλευρίτιδα, εγκυμοσύνη, παλμούς (ενισχύει), ρευματισμός, σάλιο (αυξάνει), οστρακιά, σκορβούτο, σοκ, πονόλαιμο, τονωτικό, ερεθισμένο λαιμό, εγκεφαλικό, αμυγδαλίτιδα, πονόδοντο, τυφοειδής πυρετό, έλκη, εμετό, κίτρινος πυρετός, τραύματα (επιταχύνει τη θεραπεία).
Σύμφυτο: φαρμακευτικές ιδιότητες
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2016/01/simfito-farmakeytikes-idiotites.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.