Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Αγράμπελη ή Κληματίδα (Γκουρπένι ή Ζεμπελίνα)



Είναι φυτό αναρριχώμενο με κερατόμορφα  φύλλα μαλακό τρίχωμα και άνθη που στην αρχή είναι άσπρα και στη συνέχεια μεταβάλλονται σε κίτρινα με κόκκινους καρπούς.
Τα άνθη της Αγράμπελης είναι μικρά με άφθονους και μακριούς στήμονες, όταν κιτρινίσουν έχουν μία ευχάριστη μυρωδιά, με έντονο άρωμα που μοιάζει με το άρωμα από τα άνθη της αμυγδαλιάς. Την εποχή της ανθοφορίας ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από τα άνθη και είναι μια καλή πηγή συλλογής νέκταρ από τις μέλισσες. Η ζωή της αγράμπελης είναι μακροχρόνια και το ύψος της φθάνει τα 7 -8 μέτρα.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα της αγράμπελης. Η συλλογή των φύλλων γίνεται την άνοιξη και αφού ξεραθούν διατηρούνται σε καθαρά γυάλινα δοχεία και χρησιμοποιούνται ως εκδόρια για τους αρρώστους με δερματικές εξελκώσεις καρκινωματώδεις (πληγές στο πρόσωπο, στη μύτη, στα πλαϊνά των ματιών κ.λ.π,).
Προσοχή όμως τα φύλλα τοποθετούνται (για 2 -3 ώρες) μόνο στο πάσχον μέρος γιατί, εκτός από νεκρώματα της πληγής που θα καταστραφεί, θα δημιουργήσει και άλλο τραύμα γύρω της.
Πηγή: www.paleochori.gr              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.