Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Αμαμηλίς (Hamamelis Virgiana)

Άλλες ονομασίες: Αμαμελίς, Αμαμελίδα, Αμαμηλίδα, Witch-hazel
Οικογένεια: Hamamelidaceae
 
 

 
Περιγραφή 

Η αμαμηλίδα είναι φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει τα 6 μ. σε ύψος και σε σπάνιες περιπτώσεις τα 10 μ. Τα φύλλα του είναι πλατιά, βαθυπράσινα και λογχοειδή, ενώ τα άνθη του κίτρινα και λεπτά.

Η αμαμηλίς έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Είναι αντιοξειδωτική, αντισηπτική, καταπραϋντική, στυπτική, αντιβακτηριδιακή, αιμοστατική και τονωτική. Χρησιμοποιείται για κάθε είδους αιμορραγία εξωτερική ή εσωτερική. Τα φύλλα της έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και είναι εξαιρετική για κιρσούς, σκασμένο δέρμα, ανάπλαση κυττάρων, τσιμπήματα εντόμων και αιμορροΐδες. Χρησιμοποιείται ευρέως και στην ομοιοπαθητική.

Για την αιμορραγία της μύτης (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) βάλτε μια μικρή ποσότητα από το φυτό αμαμηλίς πάνω σε λίγο βαμβάκι και φράξτε τη μύτη. Για τους κιρσούς και τις αιμορροΐδες, επαλείψτε απαλά με απόσταγμα ή αλοιφή αμαμηλίδας 1-2 φορές την ημέρα. Για τα τσιμπήματα εντόμων, τη φαγούρα, την επιπεφυκίτιδα και το έκζεμα, καθώς και για τα ελαφριά εγκαύματα από τον ήλιο φτιάξτε αφέψημα και με ένα βαμβάκι απλώστε απαλά στην πάσχουσα περιοχή. 
 

Προφυλάξεις! Να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από οποιαδήποτε χρήση της αμαμηλίδας.  
 
 
Spyros Meggoulis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

About us

ΒΟΤΑΝΟ

Από την αρχαιότητα, είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. αναπτύσσονται σε εδάφη άγονα ή καλλιεργήσιμα, θεραπεύουν ασθένειες, μας δίνουν πολύτιμα έλαια και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη Κοσμετολογία.

Ο πλούτος της φύσης που απλόχερα προσφέρει στον άνθρωπο.